Leaders Of Unites #17 Lindsay Pengel
Mijn familie is altijd een grote inspiratiebron geweest voor mij
Mijn naam is Lindsay Pengel en ik ben 21 jaar oud. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam Zuidoost, het Reigersbos, maar mijn ouders komen allebei uit Suriname. Ze zijn naar Nederland gekomen voor een betere toekomst, om meer uit het leven te halen en om kansen te benutten die ze anders nooit hadden gekregen. Naast mijn ouders heb ik ook nog een halfbroer en een halfzus, maar voor mij zijn ze altijd mijn volle broer en zus geweest. Ook al schelen we 10 jaar van elkaar, ze zijn er altijd voor me en we zijn echt samen opgegroeid.
Ball was life, maar veel van mijn basketballcarrière is gevormd door mijn blessures.
Wat betreft basketball ben ik al op hele jonge leeftijd met de sport in aanraking gekomen. Vroeger speelden mijn hele familie, behalve mijn zus. Mijn broer speelde bij Club 2000 en mijn moeder en vader gaven daar ook les aan de kleine kinderen. Bij Club 2000 leerde ik van mijn broer en zijn vrienden dribbelen en schieten, ik was toen bijna 5 jaar oud. Met ongeveer 5,5 mocht ik eindelijk zelf beginnen met basketball bij Apollo. Eigenlijk nog iets te jong, maar met genoeg potentie opzak kon ik goed meekomen! Ik ben begonnen bij de jongens, maar toen ik 12 jaar oud was vertrok ik naar Landslake Lions, omdat hier de jeugdopleiding voor meisjes- en damesbasketball centraal staat. Door de jaren heen heb ik bij de Rayonselecties gezeten en in het Nederlands basketballteam. Daarnaast heb meegedaan aan meerdere Europese kampioenschappen en zelfs een wereldkampioenschap met het 3X3 basketball! Ball was life, maar veel van mijn basketbal carrière is gevormd door mijn blessures.
Toen ik 12 jaar oud was heb ik mijn kniepees afgescheurd. Dit is best een zeldzame blessure en al helemaal voor iemand van die leeftijd. Het kostte veel moeite om weer terug te komen. Ik heb lange tijd in een rolstoel gezeten, met mijn been in het gips. Ik heb opnieuw moeten leren lopen, maar na 1 jaar revalidatie kon ik er weer tegenaan. Toen ik 14 was kreeg ik last van jumper’s knee. Eigenlijk zou je dat rust moeten geven, maar voor mij geldt, als ik nog kan lopen dan kan ik ook spelen! Uiteindelijk werd het steeds erger en kreeg ik ook last van Jumper’s Knee in mijn andere been. Tot op de dag van vandaag heb ik nog steeds pijn en ben ik soms ook niet in staat om te basketballen. Ik ben wel beter gaan luisteren naar mijn lichaam, anders gaat het niet goedkomen op mijn oude dag. Mijn studie is nu mijn prioriteit geworden en basketball doe ik voor mijn plezier.
Vecht om er het beste uit te halen
Mijn blessures hebben mijn basketball carrière gevormd, maar ze hebben ook mijn persoonlijke leven in een bepaalde richting geduwd. Toen ik mijn kniepees afscheurde zat ik net op de middelbare school en begon ik wat meer na te denken over wat ik zou willen worden. Revalideren duurde voor mij veel te lang, dus ik wilde weten hoe ik mezelf kon genezen, zodat ik sneller van al die blessures af kon zijn! Eerst dacht ik aan fysiotherapeut, maar ik deed VWO, dus waarom niet een stapje hoger naar Sportarts. Sinds ik 13 ben wilde ik sportarts worden en ik zit nu in mijn 4de jaar Geneeskunde, op weg om mezelf en anderen te helpen en te genezen.